Szép süteményt, azt nem tudok sütni. Finomat igen, úgyhogy aki ügyes, az a recept alapján talán valami szépet is tud produkálni belőle :) Viszont sokan kérték tőlem a mézeskalácsom receptjét - ezt szeretném most megosztani.
Semmi különös, csak mivel lekvárt és csokoládét is használok hozzá, így nem csak omlós és puha, hanem gazdag és talán még karácsonyibb ízű.
Tehát. 36 dkg lisztet teszek egy tálba, majd egy teáskanálnyi őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt gyömbért, fél teáskanál őrölt szegfűszeget és egy fél citrom reszelt héját teszem hozzá. Egy zacskónyi sütőpor is kerül bele, majd kikeverem az egészet, hogy homogén és ilatos, halványbarna por legyen belőle. Ebbe teszem a tíz-tizenkét deka hideg sütőmargarint és a két evőkanálnyi zsírt, majd elmorzsolom az egészet, hűvös és fűszeres morzsává. Ebbe hat evőkanálnyi mézet csorgatok, majd jöhet két tojás sárgája. Gyorsan összegyúrom, és mehet a hűtőbe pihenni legalább egy, de inkább két-három órára.
Kinyújtom, szaggatom, sütöm - mondjuk 200 fokon - pár perc alatt kisülnek a tepsinyi mézesek. Forrón puha, majd hamar megkeményedik - ekkor nem ijedünk meg. Lekvárral összeragasztok kettőt-kettőt, majd olvasztott csokoládét csorgatok rá.
Idén fehér lesz a karácsonyi dekoráció, ezért fehér csokit használtam a süteményen is - igazán logikus, nem? :)) Ez viszont elég édes, úgyhogy fanyar lekvárokat használtam - áfonyát és szedret. Más években étcsokoládét csorgatok a mézesre, akkor narancsos almalekvárral ragasztgatom őket egymáshoz.
Fémdobozban néhány szelet alma mellett puhák, illatosak és szépek maradnak karácsonyig.