Őrült titkos projektünk keretében adventi süteményeket gyártok - el sem tudjátok képzelni, hogy milyen álomi finom illat van a házban! Na jó, persze lehet, hogy el tudjátok képzelni.
Készült például hópuffancs.
Ő pedig úgy, hogy vajas-diós linzert sütöttem kis gombócokban, mesemákos almalekvárral tapasztottam össze kettőt-kettőt, és porcukorba forgattam az egészet. Puha, almás, diós, mákos, könnyű, édes kis puffancs lett a végeredmény.
30 dkg finomliszt, 30 dkg darált dió, 30 dkg kristálycukor, egy teáskanál fahéj, egy sütőpor, 25 dkg sütőmargarin, 3 tojás és persze egy csipetnyi só alkotja a tésztát. Összegyúrva pihentessük legalább egy órát, majd kiskanálnyi kupacokban tegyük sütőpapírra, és 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt, már tölthető is. Hetekig eláll, ha addig senki nem eszi meg.
Aztán csináltam csíkos-mézest. Ő még nincs kész, pontosabban pihennie kell egy-két napot, és csak utána tudok szép kis szeleteket készíteni belőle: majd akkor jönnek a mutatós fotók. Addig is mesélek a receptről.
10 dkg vajat 12 dkg mézzel, két tojással, 7 evőkanálnyi tejjel és 25 dkg cukorral gőz fölött sűrű krémmel főztem, mint a mézes krémeshez. 40 dkg liszthez jó két teáskanál szódabikarbónát kevertem, majd a kihűlt krémet ezzel forgattam össze. Hagytam pihenni egy órát, majd hat cipóba osztottam, és késhátnyi vékonyra nyújtva megsütöttem a hat lapot. Jó kis türelemjáték, de finom mézes illata van, és közben el lehet készíteni a töltelékeket: két adag csokipudingot, egy jó nagy adag, enyhén vaníliás tejbegrízt és előkeresni egy guszta lekvárt: nálam ez a mézes-gyömbéres almalekvár volt. Ezután jön a dolog móka-része: az összeállítás.
Válasszunk egy stabil külsejű lapot alapnak, vékonyan kenjük meg lekvárral, de tényleg vékonyan, majd oszlassuk el rajta a tejbegríz felét. Jöhet a következő lap, vékony kis lekvárréteg, majd a csokipuding fele. A harmadik lapra jó nagy adag csillogó, fényes sárga lekvár jön. Ezután megint csokipudingos, majd a végén egy tejbegrízes réteg. Az egész tetejét olvasztott csokoládéval öntjük le.
Pihenjen legalább egy, de inkább két napot, mielőtt felvágnánk. Én most épp a várakozás idejében írogatok, ezért nincs a végeredményről fotóm, csak az összeállított, de még nem formázott cuccról. Íme:
Aztán persze csináltam adventi kekszet is. Ennek van a legfinomabb illata!
40 deka liszthez 25 dkg cukor, 25 dkg vaj, 2 tojás, 3 nagy evőkanál tejföl, csipet só, két teáskanál fahéj, jó adag vaníliaesszencia kerül, és két nagy tábla jó minőségű, legalább 70%-os csokoládé összetörve, vagy pőasztilla formájában, és két-három nagy marék kandírozott narancshéj. A tészta pihenjen pár órát a hűtőszekrényben, aztán kis korongonként kisüthetjük 210 fokos sütőben. Nagyjából tíz perc alatt alul piros, felül omlós és csillogó lesz.
Fémdobozban akármeddig is el lehetne tartani, ha meg tudjuk őrizni a titkot, hogy mi van a dobozban. Egyébként nehézkes, nehézkes. Tejjel, kakaóval, tejeskávéval és bármi mással is nagyon finom.