A jókislány tea, az elegáns, öregúr vörösbor és a lángolóan tüzes rum közöt valahol ott van a puncs, mindegyiktől egyenlő távolságra. Forró, édes, gyümölcsös, és pokolian fejbe tudja vágni az embert, mert észre sem vesszük, hogy erős alkoholt iszunk... Ilyen hideg estékre nagyon ajánlom, a karácsonyt is természetesen beleértve.
Bécsi puncs
Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet (én még mindig az erdei mézet szeretem, de más fajta is jó, természetesen, ha nem túl aromás - a narancsos méz pedig abszolút a legjobb). Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a pncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. El tudjátok képzelni, milyen illata van? :) Melegítsük össze, és már ihatjuk is.
Angol puncs
Vegyünk elő egy közepes méretű lábost, és egy szimpatikus bögrét. A bögre lesz a mérce, amivel a különböző alkotóelemeket méregetjük. Először egy bögrényi citromlevet öntsünk a lábosba. Majd vegyünk elő egy finom, de tényleg finom vörösbort, és ebből két bögrényi mehet a citromlé mellé. (Ekkor ne szagoljunk még bele, mert a lelkünk is elfacsarodik attól a savanyú, gyümölcsös illattól.) Ezután következhet három bögrényi cukorszirup. (Javaslom, hogy készítsük el a cukorszirupot két bögre cukorból és két bögre vízből, addig főzve, amíg sűrű nem lesz. Ha nincs kedvünk hozzá, akkor jobb híján két bögre cukor és egy bögre víz menjen a lábosunkba.) Ezután következik négy bögre víz, vagy négy bögre gyenge gyümölcstea, valamilyen bogyós gyümölcs ízesítéssel. Ezután szórjunk a lábosba vörös bogyós gyümölcsöket, amit épp szeretnénk, de legalább 30-40 dekát, akár fél kilónyi is lehet. Két felkockázott narancs is mehet bele. Három fahjéjrúd, öt-hat szegfűszeg is kerüljön a lébe. Ha van kandallónk, akkor mellette lehet folyamatosan melegíteni, ha nincs: gyenge lángon tartsuk melegen az egészet. Igazán ünnepi, és nagyon finom!
Kávépuncs
Csak felnőtteknek, lehetőleg álmos felnőtteknek ajánlom! Ébreszt, felpörget, ám ettől még ne merjünk vezetni az elfogyasztása után. Főzzünk le hat adag extraerős eszpresszót. Öntsünk hozzá két deci rumot, egy deci mézet, és egy bögrényi, azaz három deci forró csokoládét. Két fahéjrúd mellett forrósítsuk fel, és bátran igyunk belőle - szerintem egyszerre ne többet, mint egy decit. Ne is próbáljunk elaludni a következő órákban.