Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Ünnepi étkészlet

2007.11.04. 15:51 Démétér

Az önálló háztartás egyik jó kis játéka, hogy az ember - ha épp van pénze, vagy van kitől ajándékba kérni - kiválaszthatja a saját étkészletét.

Persze hétköznap nem is eszünk itthon, vagy ha mégis: pont jó a készleten kívüli, törhetetlen fehér vagy dundi, virágokkal-tehénkékkel díszített darab, de alkalomra, ünnepre, vendégségre szívesen terítünk valamilyen szép készlettel.

Nos, aki például ilyen edényekkel tálal és terít, az nem egy visszafogott, szelíd, ibolyaszerény ember. Viszont lehet ragyogó, bátor, színes, lenyűgöző :) Mindenesetre pazar ízlése van és nem ijed meg a feltűnő tárgyaktól. Ez akkor jó, ha az egyénisége még ilyen környezetben is feltűnőbb, ragyogóbb, színesebb, mint a háttér: ez a díszlet könnyen agyonnyomja a finomabb hatásokat, diszkrét harmóniákat. Vörös rúzzsal nevető, arnyékszeres nők és kemény állkapcsú, fekete férfiak illenek egy ilyen asztal mellé.

Ez a család biztosan szelídebb :) Egyszerű, letisztult vonalak, természetes - és kevés - díszítés, sima, fényes fehér bevonat. Mellesleg a fehér tányér az, amin minden étel étvágygerjesztő. A színes tányérokon általában nagyon jól mutat egy-egy fogás, mások viszont kétségbeejtően néznek ki rajta. A fehérrel nemigen foghatunk mellé.

Az asztal dekorálása sem jelent soha gondot: az élővirág mindig szépen fog illeni ezekhez a tányérokhoz.

A távol-keleti boltokban most sok hasonló tálat, tálkát lehet kapni. Szerintem gyönyörűek, de tudom: aki a porcelánt szereti, kétszer sem nézne rá egy ilyenre. Pedig ez a fény, ez a szín...

Gyümölcsöket, gyümölcsszemeket, halmokban álló sáfrányos rizst, zöldséges, illatos husokat mind el tudok képzelni bennük - de akár étkezésen kívül is jól használhatók. Ha a hálószobámba tenném őket, akkor a karkötőket vagy a brossokat lehetne bennük tárolni.

Ha már Távol-Kelet, akkor jelenjen meg a tökéletesen letisztult stípus is. Fehér, fekete és vörös- mint a gésák sminkje, mint a három alapszín a keleti filozófiában. És tényleg csak ennyi. Ne tegyünk mellé-alá bambusztárgyakat, alátétet, pálcikát, agyagpohárkát. Legyen minden fehér, fekete vagy piros. Figyeljünk rá, hogy a tökéletes piros árnyalat kicsit hűvös, mindig matt, és egészen enyhén derített. A teríték kompozíciója pedig legyen tökéletes - itt nem csúszhat félre semmi.

A letisztultság jegyében egy nagyon európai, de szintén finom és viszonylag egyszerű étkészletet is mutatok. Egyedül a pohár cirádás, formázott ezüst talpa és a porcelán barnás kerete mellett végigfutó óezüst csík mutatja a fényűzést: egyébként minden olyan finom, hogy csak egészen közelről tűnik fel a részletes, csipkézett kidolgozás.

Valahogy úgy érzem: ilyen étkészletből halkan és csak az etikett szerint szabad enni :) Nem kérjük hangosan a sószórót!

Nosztalgikus, érzékeny, akár szentimentális és női darab ez a kék virágokkal díszített tál és az ezüst, díszes evőeszközök. Amiket nagy gonddal kell tisztogatni étkezés előtt és után. Én ezeket a kéken díszített porcelánokat nagyon-nagyon szeretem a régi, alacsony, akár gerendás mennyezetű konyhákban, sötétre fáradt, barna konyhaszekrényekben díszként, a falon vagy tálalószekrényekben - meghatóan régis és szép darabok.

Enni azonban... hmmm. Képzeljétek el például az aranyló húsleves alól kikandikáló, zöldre sápadt virágokat. Nem túl vonzó.

Finom, puha, piskótaszerű süteményeknek azonban igazán jól áll.

A tökéletes eleganciával ritkán lehet bakot lőni - bár mondjuk műanyag kerti asztalra tényleg nem raknám le ezt a készletet :) A fényes, fehér porcelán szélén filigrán, ezüstfehérrel díszített sávok futnak végig, egymástól ezüst réteggel elválasztva. Gyönyörszép, álomi, hűvös, távolságtartó.

Viszont például - megint - remekül dekorálható. Nincs olyan alkalom, amihez ne lehetne megfelelő kiegészítőkkel szépen feldíszíteni azt az asztalt, amit ezekkel a tányérokkal terítettek meg.

A végére egy gyümölcsökkel és skótkockás szalaggal díszített, vidám porcelánkészlet maradt. Krémszínű az alap, nem fehér - ettől kevésbé hideg az összhatás, és a színes, harapnivaló gyümölcsök tovább élénkítik az összképet. Ha gyerek lennék, biztosan szeretném ezeket az ünnepi tányérokat - szinte látom, ahogy a szülők aggodalmasan méregetik a gyerek kezében a szalagos-körtés csészécskét, hogy mikor zúzódik szét a padlón :)

Nagy, színes csokrok, karácsonykor skótkockás terítő és sok mécses, zöld és vörös szalvéták - könnyen díszíthető és vonzó készlet. Nem, nem igazán elegáns, de mégis szép.

3 komment

Címkék: étkező karakter

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr21218082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2007.11.19. 23:33:09

Kedves Segítő!

Tudnál nekem tanácsot adni abban, hogy a rusztikus (fanyelű, fémcsapos) étkészlethez milyen tányérkészlet illene?
VEndégeket várva szeretnénk karácsonyra venni készletet, de bizonytalan vagyok a választással.
NEm tudom eldönteni, hogy mi illene hozzá ill, hogy hol van a határ a "nagymamámnál is ilyen volt" és az ízléses rusztikus között.
Örömmel venném ha küldenél egy-két fotót!
köszönet
judit
süti beállítások módosítása