Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Likőrök gyümölcsből

2008.09.23. 20:25 Démétér

Ma a barátnőmmel összeraktuk a téli likőrre valókat. Karácsony előtt bontjuk majd ki őket, leszűrjük vászonruhán át és kis üvegekbe töltjük az akkor már tiszta, fényes, csillogó, színes italokat. Illatosak és édesek, nekem talán túlságosan is - igazi női, gyümöcsös nyalánkságok karácsonyra. Ezúton is hatalmas köszönet a közös munkáért-játékért!

Először készüljön a

Narancslikőr

Vegyünk egy másfél literes üveget.

Szórjunk bele három púpozott evőkanálnyi kandírozott narancshéjat, erre jöhet négy nagy narancs egész vékonyan, fehér rész nélkül levágott narancsszín, illatos héja, és három narancs kifacsart, friss leve. Négy-öt fahéjrúd, két összevágott vaníliarúd és öt-hat szem szegfűszeg illatosítja tovább az alapot. Pár szem kandírozott gyömbért is szórtunk bele. Fél liter mézet csorgattunk a tetejére.

Bő egy deci rum került bele, hogy ellensúlyozza a narancslé könnyű, alkoholmentes gyümölcsösségét. Végtére is likőrt, vagyis alkoholos italt készítünk :) Az üveget pedig ezek után színültig töltöttük konyakkal. Karácsonyig elálldogál a kamrában, és szép, fényes, világos narancsszínt kap. Talán ez a legszebb likőr mind közül. Most pedig jöhet a

Szederlikőr

A szederlikőrhöz feketeszederrel töltjük fel a másfél literes üveg egyharmadát. Fél marék kandírozott gyömbér, két-három fahéjrúd, kevés - mondjuk egy rúd - vanília, három-négy szegfűszeg ízesíti. Szintén fél üveg, azaz fél liter méz kerüljön hozzá. Az üveg maradékát pedig feltöltjük jóféle konyakkal.

Amikor összeállítjuk a likőrt: ne lepődjünk meg, egyelőre világos, sárgás, narancsos színű. Karácsonyra azonban mély pirossá válik, enyhén aranyos-narancsos fénnyel. Lehet, hogy mégis ez a legszebb likőr :) Ha csak nem az

Áfonyalikőr

Meglepetésszerűen áfonya kell hozzá. Mint titkos alapanyag :) Az üveg egyharmadát töltjük meg vele. Szerintem egyébként súlyra úgy harminc-negyven deka lehet. Erre egy lime lereszelt héja és kifacsart leve kerül, majd sok-sok vaníliarúd, akár négy-öt is. Felvagdosva, kicsit megkapargatva, természetesen. Öt-hat szegfűszeg, és két fahéjrúd menjen mellé.

Ennek az édesítéséhez nem használtunk mézet, hogy ne legyen túl narancsos a tiszta, bíbor árnyalata, úgyhogy jö öntésnyi, talán húsz-huszonöt dekányi kristálycukrot szórtunk a tetejére. Az üveget pedig tiszta, ízesítetlen vodkával öntöttük fel.

Nos, a három gyönyörű, élénk színű üveg most három hónapos szabadságra távozik a kamra hátsó polcaira. Decemberben pedig leszűrve fogynak ragyogni az illatos, csillogó, finom karácsonyi likőrök. Íme a színsorunk:

4 komment

Címkék: szeder méz narancs áfonya

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr19678155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dike 2008.09.24. 09:07:20

EZek csodaszépek! Van 1-2 kérdésem azért, hátha másnak is érdekes lehet. Mennyi a minimum és a maximum idő, amig állnia kell/lehet? Kell-e kevergetni/rázogatni időközben? Áfonyából, szederből jó-e a fagyasztott?

Démétér 2008.09.24. 09:19:18

Tök jókat tudsz kérdezni, és köszi értük: ezeket az információkat mindig kifelejtem.

Legalább hat hetet, és legfeljebb három hónapot álljanak a likőrök. Néha lögyböljük-rázzuk fel őket, de nem kell szokást csinálni belőle: ha hetente egyszer megtesszük, az is elég. Fagyasztott gyümölcsből dolgozhatunk, természetesen, talán hamarabb is jelentkezik a sikerélmény, mert hamarabb engedik a színüket.

Bartha Kata 2008.09.25. 00:32:58

Kedves Adrienn!
Nagyon hiányoltalak az elmúlt időben, örülök, hogy újfennt vagy:). A sminkblogot folytatod-e?
Még annó naponta ránéztem...
Üdvözlettel: Bartha Kata

klematisz · http://klematisz.blogspot.com/ 2008.11.15. 09:02:16

Nyam-nyam...az a narancslikőr....én például kifejezetten szeretem az édes likőröket, úgyhogy ez egy hasznos recept lesz nekem :)
süti beállítások módosítása