Konyhai témában nem tudom rászánni magam egy jó kis kajás bejegyzésre. Ki tud ilyenkor enni?! Pihegünk, ventillálunk, és csendben száradunk kifelé. Maradnék én a nyári italoknál.
Amilyen a bodzaszörp is, például. Az igazi, hűvös, illatos, kesernyés bodzaszörp.
(Vigyázat, pollen-érzékenyek meg ne kóstolják!)
Úgy készül, hogy tíz-tizenkét, tenyérnyi, szépséges bodzavirágot egyenként vízbe mártunk, majd lecsepegtetünk. Megvárjuk, amíg az apró fekete bogárkák, hernyók, miegyebek elhagyják a virágzatot a víz alatt, mert nem illenek az ízkompozícióba.
Aztán cukorszirupot készítünk két kg cukorból és hat liter vízből. Ha kihűlt, adjunk hozzá 1,5 dkg citromsavat és 1,5 dkg borkősavat, és keverjük el. A virágokra öntjük ezt a cuccot, és három-négy napig állni hagyjuk. Ha leszűrtük, szalicilt lehet még hozzákeverni, ha nem fogyasztjuk el nagyon hamar. Üvegekben, hűvös helyen sokáig eláll. Lehűtve, vízzel higítva igyuk, ezernyi csillogó jégkockáról.
Aztán persze készítsünk limonádét is. Tegyünk a vízbe jól lehűtött, megmosott, felszeletelt citromkarikákat, néhány szelet lime-ot, cukorszirupot vagy mézet.
Persze készíthetjük narancskarikákkal is, én ilyenkor mézzel édesítek, és ha tudok szerezni: mangót is dobálok a limonádéba. A nagy üvegkehelybe pedig egy rúd fahéjat is bedobok.
Aztán a leghűsítőbb lehetőség a nagyképűen Virgin Mojito-nak keresztelt limonádé: a hideg vízben lime-karikák és mentalevelek úsznak, cukorszirup édesíti, sok jégkockán és szívószállal töltjük poharakba.
Gyümölcsözzünk még: én például szeretem a barackot. (Elég egyértelmű, folyton ajánlgatom.)
Namost lehet olyat csinálni - és szerintem érdemes is - hogy a megtisztított, csorgó levű őszibarackokat egy nagy üvegbe tesszük, rákanalazunk egy kevés mézet, kapnak néhány citromarikát és egy egész narancsot felkarikázva, egy-két darab fahéjat, néhány szem szegfűszeget, egyetlen pohárka erős konyakot majd egy üveg muskotályos fehérbort. Pokolian behűtjük az egészet, majd amikor isszuk: szűrés után könnyű, száraz pezsgőt csorgatunk hozzá. Nem szoktam szeretni a pancsolt italokat, de ezt tényleg érdemes megkóstolni.
Az isteni, fanyar ribizli is - a vörös féle - nagyon jó alap a savanykás nyári frissítőkhöz. Megpucolni mondjuk egyáltalán nem jó játék, de ha egyszer muszáj... A megtisztított, lecsumázott pirosló bogyókat öntsük egy nagy üveg aljára.
Hozzá narancsot, mézet, fahéjat és szegfűszeget tegyünk, azután rummal locsoljuk meg, és száraz vörösbort kapjon ázókázni egy napig a hidegben. Utána őt is pezsgővel öntsük fel. Tébolyítóan érzéki, ördögi ital, és úgy hűsít, mintha gleccsert nyeltünk volna.