Fűszeres cukorszirupot készíteni annyira egyszerű, hogy nem is merem receptnek hívni, legyen mondjuk csak leírás. Mivel viszont kérték néhányan, így nem szégyenkezem miatta :)
Fűszeres cukorszirupot készíteni jó dolog. Először is mesebeli illat lengi be a lakást, ami nem utolsó hangulatot áraszt. Másodszor végtelenül egyszerű, mégis profi trükknek látszik, így jó szakácsnőnek tűnhet az ember, holott, hát, hümm. Harmadszor pedig nagyon finom! Menten leírom a felhasználási lehetőségeket is.
Egy kilónyi kristálycukrot tegyünk fel a tűzhelyre, vastag falú lábosban, lassú tűzre. Ez szépen, lassan elkezd melegedni, majd olvadni, aztán karamellizálódni. Legyünk résen, nehogy leégjen - kavargassuk gondosan. Amikor úgy a harmada, fele olvadozik és rózsaszín, akkor ne olvadjunk el mi magunk a gyönyörűségtől, hanem dobáljuk bele a fűszereket. Három fahéjrúd, hat-nyolc szegfűszeg, egy teáskanálnyi őrölt gyömbér és egy citrom reszelt héja kerüljön bele, és csavarjuk bele a citrom levét is. Én egy liternyi vízzel szoktam felönteni.
Ekkor a karamellizálódott részek sértődötten megdermednek, de mi ettől ne zavartassuk magnkat. A szép, lassú tűz felett át fog olvadni az egész. Főzzük addig, lassan, halk gyöngyözésben, amíg sűrű, majdnem krémes sziruppá nem válik. Két hétdecis üveget szokott megtölteni, ha leszűrtem.
Ez a szirup tea, kávé ízesítésére kiváló, főleg a téli időszakban. Fagylaltra is lehet önteni, aztán pirított dióval, mogyoróval vagy mandulával, esetleg pisztáciával megszórni. A likőröket is lehet ezzel édesíteni, ha mi magunk készítjük el a gyümölcslikőröket. Puncsba, forralt borba is tehetjük. És persze kimagozott, félbevágott gyümölcsöket (almát, körtét, barackot) lehet benne párolni, és mondjuk vaníliafagylalttal enni. Megéri a próbát.
Ja, és gyors utóirat: mézből is elkészíthető ám, ha épp egészségesen szeretnénk elhízni!