Úgy tűnik, ma megint süteményes napom van :) Mivel ma már hatan kérték el tőlem ezt a receptet, megkönnyítem a saját dolgom, és felpakolom ide, nyilvánosba.
Töltött mézes puszedli
Hozzávalók:
18 dkg liszt
fél tasak sütőpor
egy kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt gyömbér
7 dkg margarin
1 tojás sárgája
3 nagy kanál méz
házi, saját készítésű narancsos almalekvár vagy narancslekvár
2 tábla étcsoki
1 kupica rum
A lisztet kikeverem a sütőporral és a fűszerekkel. Beleteszem a margarint, és elmorzsolom. A tojás sárgáját és a három nagy kanál mézet belecsorgatom, és puha tésztává gyúrom. (A liszt és a vaj minősége sajnos soha nem egyforma, úgyhogy ha túl puha, kicsit lisztezzük még, ha túl kemény, kevés vajat tegyünk még hozzá. Olyan gyurma-állagúnak kell lennie.) Legalább fél órát kell pihentetni fóliában a hűtőszekrényben. Azután kinyújtom fél centi vastagra, és nagyjából négy centis átmérőjű köröket szaggatok belőle. Pár perc alatt 180 fokon megsütöm. Nem szabad túlsütni, tehát ha már pirul az alja vagy a széle, vegyük ki. Ez 10-12 perc szokott lenni, sütőtől függően. Két-két korongot lekvárral összeragasztok - saját készítésű narancsos almalekvárral vagy narancslekvárral az igazi. Olvasztott étcsokival bevonom a tetejét - lehet a csokiba rumot is tenni, de igazán nem kötelező :-) Fémdobozban, alma mellett hetekig nagyon finom.
Az íze - szerintem - maga a karácsony, de persze bármikor fogyasztható.