Most kaptam az ötletet egy fórumon: gyümölcsös, ízes, különleges mézeket fogok készíteni. Imádom a mézet, pergős-gyönyörű, mesei szépségű csillogó ragacs, és sokkal egészségesebb, mint az ezerszer finomított, színezett cukor.
Azt tudjuk, hogy különböző virágok porából készülő mézeknek eltérő az íze és a hatása. Ha azt látjuk egy üvegen: narancsméz - akkor narancsvirágból készült mézet ehetünk. Nagyon finom, különleges, de nem igazán narancsízű. (Az egyik legegészségesebb egyébként a vegyes virágméz, mert minden hatóanyagot tartalmaz, amit csak elképzelhetünk.)
Nos, az én kedvencem az erdei méz. Azt fogom alapnak használni. Lesz egy üveg, amibe saját készítésű kandírozott narancshéjat teszek, és aszalt gyömbért, majd feltöltöm mézzel. Jaj, előre izgulok, milyen lehet :) Egy másik üvegbe néhány fahéjrudacska és három-négy csillagánizs kerül, és
ezt is mézzel telítem. A harmadik üveg aszalt sárgabarackokat és sok-sok finom, szelíden halványbarnára pirított mogyorót kap. Azt hiszem, szegfűszeget is szórók mellé. A negyedik üvegbe édes, hatalmas szemű, aranysárga mazsolát szórok - mennyire szeretem! - megpucolt, kicsit megtört mandulát és egész, mag nélküli szőlőszemeket.
És lesz egy olyan - nos, nem tudom, hogy sikerül - hogy elkezdem mézzel tölteni fel az üveget, majd alaposan megpucolt, kicsit megvagdosott mandarinszeleteket dobok bele. A méz tartósít, remélem nem lesz baja, viszont gyönyörű lehet az édes szépségben úszkáló narancsszínű gerezdek látványa.
Süteményekhez, teához, kalácshoz, és persze majd a karácsonyi menühöz és főleg a puncshoz szeretném elhasználni a szépséges mézeimet.