A török citromos, joghurtos kuglóf, a tatliszi alapján készül ez a karácsonyi édesség nálam, immár évek óta, mindig nagy sikerrel. Így abszolút szezonon kívül azért kerül fel a blogra, mert kérték tőlem a receptet, így pedig egyszerűbb - egyszerre mindenkivel megosztani.
A hozzávalók: 25 dkg lágy vaj, egy hatalmasra púpozott bögrényi porcukor, öt narancs reszelt héja, két pohárka narancslikőr, egy rúd vanília, két és fél bögre finomliszt, 5 nagy tojás sárgája és keményre vert habja külön, 1 doboz joghurt és ugyanannyi tejszín, fél zacskó sütőpor és egy csipet só, két tábla finom, sötét, igazi étcsokoládé, sok, legalább két tábla étcsokoládés tortabevonó, egy kis tégelynyi mascarpone, 3 dl tejszín kemény habbá verve, néhány kanál porcukor, fahéj és szerecsendió ízlés szerint. (Lehet kandírozott narancshéjat is tenni bele.)
Az elkészítés: habosra, simára keverem a lágy vajat a cukorral és a finomra reszelt narancshéjjal. Egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, a likőrt, a joghurtot és a tejszínt, a vanília kikapart magjait, és sima, illatos krémmé keverem. Belekeverem a sütőporral elkevert lisztet, és az apróra tört étcsokoládét. Ha van saját, házi készítésű kandírozott narancshéjunk, azt is beletehetem ezen a ponton. Simára keverem, majd a habot is belekeverem, óvatosan, lyukas kanállal.
Kivajazott, kilisztezett lyukas kuglófformában, 170-180 fokos sütőben 60-70 percig sütöm, szép pirosra. Hurkapálcával ellenőrzöm, hogy tényleg átsült-e. Amíg sül, elkészítem a szirupot: a narancsok kifacsart levét hat-nyolc kanál porcukorral felfőzöm, és az elkészült kuglófra öntöm. Amikor beszívta, akkor borítom ki tálra. Két tábla felolvasztott étcsokoládés bevonóval öntöm le.
Adok mellé öntetet is, amit felvert tejszínhabból és mascarponéból készítek, porcukorral édesítve, fahéjjal és szerecsendióval fűszerezve.