Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Skócia

2007.07.23. 11:50 Démétér

Öt évvel ezelőtt, épp ilyenkor Skóciában voltam. A taxis úgy fogadott bennünket az állomáson, hogy abban az évben még nem látták a napot. Mire elértünk a szálláshoz, már ragyogott a nyár, sötétkék égen vakító, világító felhők forgolódtak, a smaragdzöld füvön kéttenyérnyi nyuszik ugráltak. És ez most nem túlzás :)

Gyönyörű, gyönyörű, tökéletes út volt. Minden nap harmatfriss levegő, tört fények reggel és aranyló napsütés délben, harsogóan zöld, szinte harapható levelek, füvek és fák, ősöreg várak, kastélyok.

Ilyen a Blair Castle-höz vezető út. A fasoron túl finom hajlású, gömbölyded dombokon zöldellő rét. Az út árnyékos és varázslatos.

 

 

 

 

 

 

 

És íme a Blair Castle. Minden félórában kijön elé egy vörös arcú, aranyszőke hölgy, és irgalmatlanul elkezdi fújni a dudáját. Bár mi, akik ott voltunk, könnyes szemmel hallgatjuk meghatottan a zenét a videóról, de az összes ismerős a földön fetreng és vinnyog ilyenkor: vagy a nevetéstől, vagy a kíntól. Érthetetlen. 

Ez csak úgy a táj. Mert ilyen. A vonatablakon kinézve, a busz mellett, a hosszabb sétákon a kis falucskáktól pár lépésnyire. Rajzolhatóan éles árnyékok a smaragd-és-aranyzöld gyepen, rajzos szélű, fehér felhők az égen. És nyuszik, mindenhol nyuszik. 

 

Régi sírkert. Mohás kövek, törött lépcsők, romtemplom. Gondolom, a helyi fiatalok fekete rúzzsal és sok lepellel járnak ide riogatni egymást, vagy szörnyeteg zenére széthagyni az kockára szabott valóságot.

A fű tömött és gyönyörű zöld. Nem nyírják, ezért tele van aprócska, szem formájú lila virágokkal és fehér piciségekkel. Bozontos, vörös szőrű marhák járnak erre legelni, akiknek a pillantását nem nagyon bírtam, inkább eloldalogtunk csendben.

Ez Inverness: itt ömlik a Loch Ness vize egy folyócskán át a tengerbe. Ezt a folyót látjuk épp. Olyan északon járunk, hogy nyáron éjfél körül nyugszik a nap és hajnali háromkor már felkukorékolja a kakasokat: mégis, a pulóvert is le kellett vennünk az áldott napsütésben. A legszebb városok egyike, amit életemben láttam. A víz hűvös és valahogy sima: majd belefagynak az ember ujjai, de nem szúrós, mint az Alpok patakjai, hanem simogatja a bőrünket.

Edinburgh várának az egyik bástyája körül járunk. Kilátni a tengerig, belátni az egész várost. Én még ilyet sosem láttam: a város felől fenyegető, magas kőszirt a vár, úgy tűnik, mintha az ég alatt kapaszkodna. Hátulról pedig könnyű séta, és máris bent vagyunk a közepében.

Szeretem, ahogy a régi kövek között megjelenik időnként Stuart Mária, a korhű ruhás statiszta, vagy épp néhány almát falatozó alabárdos megy el mellettünk, a vállukon magnóval, végtére unatkozniuk miért kellene.

Még egy kis Edingburgh, még egy kis vár, a csúcson üldögélő Démétérrel. Gömbölyű kövek közé bújó sárga virágok szinesítik a füvet. Tillárom.

Ez már Stirling: út a vár felé.

Hát, ilyenek a rózsák. Ott valahogy minden burjánzik, zöldell és csorognak a szirmok-színek mindenhonnan. Tudom, tudom, a sok eső. Jól áll a virágoknak a sok eső, nyilvánvalóan, mert ömlenek az ablakokból, virágtartókból, kertekből. A műkacsás-kertitörpés stílus megmosolyogtató, viszont valahogy aranyos :) A kertek többsége vagy a tündéres-koboldos, vagy a kacsás-törpés stílus valamelyikét képviseli. Egyszerűen nem tudnak ártani az áradó, káprázatos szépségű, színkarneválos virágoknak.

2 komment

Címkék: utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr24123463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2007.07.24. 14:39:03

Most készülök egy hétre Skóciába, ezért jól esett a lelkemnek ez az összeállítás.
Remélem nekünk is ilyen szép időnk lesz!

Évimama 2007.08.01. 15:44:07

2006-ban jártunk Skóciában.
Vonattal barangoltunk gyönyörű tájakon, városokban. Glasgowban laktunk, naponta utaztunk.
Gyönyörűek a képeid!
Sajnos én még csak most tanulom a számítógépet.
Remélem unokám hamarosan felvilágosít, hogyan kell a képeket közkinccsé tenni.
Elkezdem én is a beszámolókat utazásainkról, hiszem bejártuk a fél világot, de eddig nem volt időm. Nagyon kedves, szép élménybeszámolót kaptam tőled.
További szép utakat kívánok!
Évi mama
süti beállítások módosítása