Az én férjem, aki eddig amúgy elélt volna steaken, rántott húson és megfelelően elkészített krumplipürén, rákapott a rucolára. Én magam kerek szemekkel csodálkozom rá a tényre, de igazán örülök neki - azért kár, hogy én magam kevésbé lelkesedem a cafrangos, könnyen keseredő levelekért, de a Hitvesért mindent!
Ez itt egy meglehetősen gusztusos saláta, rucolával.
Pirosra sütött rákocskák, párolt spárga - zöldspárga - és főtt tojás az alapja, rucola viszonylag vékonyra vágottan belekeverve.
Én ehhez citromos, fokhagymás öntetet készítenék. Tehát mozsárban megtörnék néhány szem feketeborsot, és két citrom és egy lime kifacsart levébe szórnám. Kapna némi tengeri sót is, de keveset! Áttört fokhagymát, egy csepp olajat és egy kanálka barnacukrot kevernék hozzá, majd rácsorgatnám a salátára.
Pirított kenyérrel, nagy, mély tálban tálalnám.
Hát ezek is gusztusosak, és valamivel kiadósabbnak tűnnek.
Fogjunk két szelet házikenyeret, és egészen enyhén, szárazon pirítsuk meg őket a grillen avgy akár serpenyőben. Nagyon-nagyon halványan! Vágjunk össze két nagyobb, keményhusú paradicsomot kockára, három-négy nagy fej gombát apróra, rucolát egy marékkal, petrezselmyet ugyanannyit, néhány gerezd fokhagymát, és törjünk fekete borsot. A serpenyőben előbb hevítsünk egy kevés vajat, azon pároljuk meg a gombát - sóval, jó sok borssal, pici majorannával, majd szórjuk meg petrezselyemmel, és máris mehet az egyik kenyérkére. Azután megint pici vaj a serpenyőbe, dobjuk rá a paradicsomot, a fokhagymát, forgassuk át, majd a rucolát is tegyük hozzá. Ezt elég lesz csak egy picit sózni. Ez pedig mehet a másik kenyérre.
Ebben a salátában pedig sütőben sült édesburgonya van karikára vágva, lilás árnyalatú, fodros saláta, csak a látvány kedvéért, sok-sok rucola vágatlanul és reszelt parmezán-forgácsok. Még a végén megkedvelem a rucolát :)
Többnyire majonézzel pöttyözgetik meg a tetejét, de az talán túlságosan nehéz. Szerintem érdemes volna egy cseppet hagymás, almaecetes, olívás öntettel kipróbálni.
Azért persze a krumplis salátákhoz ne nagyon fogyasszunk pirítóst, nem csak azért, mert kigömbölyödünk, hanem az ízéhez sem illik.
Ennél egyszerűbb saláta nem is létezik: paradicsomkarikák a tányéron, rajta friss rucola, parmezánforgács - ezek valahogy nagyon jól érzik magukat együtt - pirított fenyőmag és leheletnyi olívapöttyök - talán még jobb rápermetezni, ha valakinek van olyan olajszórója, amilyen például nekem nincs.
Ez nagyon friss, nagyon egyszerű és nagyon szép. Sajnos egyúttal nagyon olyan saláta, ami nekem a fél fogamra sem elég, de hát ebben nyilván én vagyok a hibás. Finomnak azonban egyértelműen nagyon finom :)