Tegnap a Hitves hatalmas gyümölcskosárral állított haza. Csillogó, illatos, érett gyümölcsök - tökéletesek gyümölcslevesnek. Ma pedig - a Babafalva főszerkesztőjének kérésére - leírom, hogyan készültek.
Nyári hajnal
Ehhez a gyönyörű, krémsárga, fátyolos árnyalatú leveshez sárga és fehér húsú őszibarackot, és egy fél mézédes sárgadinnyét használtam el. Megpucoltam négy-öt érett barackot mindkét fajtából, és kézzel beletörögettem a lábosba. A dinnyét kimagoztam, a héját levágtam és cseresznyényi darabokra aprítottam az egészet. A gyümölcsökre aranyló mézet pergettem, legalább hat kanálnyit. Illatos őrölt gyömbért kaptak, egy kevés fahéjat, őrölt szegfűszeget, és egy teljes citromot rányomkodtam a kupac tetejére, miután a héját rájuk reszelgettem. Narancshéjat is szívesen rászórtam volna, de éppen nem volt itthon. Két pohár chardonney és két-három pohár víz került rájuk. Erős lángra tettem, és amikor felforrt, azonnal besűrítettem az öt deci tejszínből és két-három kanál lisztből készült habarással. (A liszt egyébként elhagyható.) Gyorsan érdemes dolgozni, nehogy a gyümölcsök túlságosan átpuhuljanak. Akkor finom, ha még érezni a friss, nyers gyümölcs ízeit. Jó alaposan behűtve tálaljuk, és ha dőzsölünk: tejszínhabozzuk meg a tetejét.
Nyári alkony
Ez a leves sűrű, illatos, sötét mályvaszínű, buja és krémes. Málnából és feketeszederből készítettem, de áfonyát is lehet használni hozzá. A megmosott, egy-egy tálcányi, azaz húsz-húsz deka gyümölcsöt beleborítottam a lábosba. Kaptak négy-öt kanál pergő erdei mézet - én ezt szeretem a legjobban - jó sok fahéjat, legalább púpozott kávéskanálnyit, kis szerecsendiót és két lime levét. Sötét, illatos puerto rico-i rumból öntöttem bele két kis pohárkával. Rájuk locsoltam egy félpohárnyi száraz vörösbort is. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, amennyi jónak látszott - úgy két vizespohárnyi lehetett - és első forrásig főztem, majd forráskor az előzőhöz hasonlóan (öt deci tejszínből és két-három kanál lisztből készült habarással) besűrítettem.
Tippek: ahol gyerekek is esznek a levesből, ott ne tegyünk bele alkoholt, mert ez a fajta gyümölcsleves nem fő olyan sokáig, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Hagyjuk el teljesen vagy helyettesítsük aromával.
Sűrítéskor a kikevert habarást ne öntsük azonnal a leveshez, előbb a tűzforró, lobogó levesből néhány kanálnyit keverjünk bele, aztán szűrőn engedjük át a levesbe. A hőkiegyenlítéstől a leves nem csomósodik össze, a habarás szép simán eloszlik benne.