Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Pralinék, bonbonok

2007.10.24. 19:09 Démétér

A karácsonyi bonbonok, pralinék tervezgetése már lázba csapott a fórumon - nos, én is hozzáteszem, amit tudok. Én ezeket szeretem elkészíteni. Néhány hétig elállnának, ha nem fogynának el :)
Narancsos marcipános bonbon
Az úgy néz ki, hogy két tábla étcsokit (valami finomat, 70-80% körülit) jó durvára vágunk-törünk, súlyra ugyanannyi, ugyanúgy összevágott kandírozott narancshéjat teszünk hozzá. 20 dkg marcipánmasszát és két kanál erdei mézet teszünk hozzá, és átgyúrjuk az egészet finom, illatos, kemény masszává. Cseresznyényi darabokat veszünk belőle, gömbformára gurigatjuk, és rokokó tortadarába forgatjuk, és egyenként kis díszes papírkapszliba ültetjük. Illatos, édes, omlós, nagyon finom!
 
Narancsos pörkölt mandula
Egész, de hámozott mandulát veszek, úgy harminc dekányit. Konyharuhában durvára töröm, és serpenyőbe teszem húsz dekányi cukorral együtt. Fokozatosan pirítgatom az egészet, és közben narancslikőrrel locsolgatom. Úgy két decit biztosan rálocsolgatok. Amikor már a mandula megpirult és a cukor karamellizálódott, három-négy nagy narancs reszelt héját belekeverem. Aztán ezt az egész kutymászt üveg- vagy márványlapra simítom, és hagyom dermedni. Amikor már szépen összeáll, akkor két evőkanálnyi vajjal simára keverem, majd kis halmokat emelek belőle a papírkapszlikban, amiknek a tetejét megöntözöm egy kevés olvasztott fehér csokoládéval. Gyönyörű :-)) Érdemes hűtőben tartani, hogy megőrizze a formáját.
 
Csokoládés áfonyaság
Az aszalt vörösáfonyát rumba áztatom éjszakára - egy zacskónyit használok belőle. Tíz deka mandulaszeletkét megpirítok egy kevés vajon. Egy tábla étcsokoládét felolvasztok, belekeverem a mandulapelyhet és a lecsöpögtetett áfonyát, és hagyom hűlni. Amikor már összeáll, kiskanállal ropogós halmocskákat rakok egy leolajozott tálra, és berakom a hűtőbe. Amikor megdermedt, akkor átteszem őket színes kapszlikba.
 
Trüffel kávéval
Három tábla finom étcsokit felolvasztok. 15 dkg habosra kevert vajhoz hozzáadok ugyanannyi porcukrot, szépen elkeverem, és finomra őrölt nescafét adok hozzá egy evőkanállal. Belekeverem a csokoládét is. A krémet üveg-vagy márványlapra teszem úgy, hogy vékony kis csíkot formázzon, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, háromcentisekre vágom, és durvára tört mogyoróban megforgatom a darabokat.
 
Praliné
Mindenféle karácsonyhoz illő aszalt gyümölcsöt (lehet ez alma, körte, áfonya, meggy, mazsola, bárakármi) összavagdosok, az összesen 40 dekányi gyümölcshöz két kikapart vaníliarúd-magot és két kupica mandulalikőrt teszek, és összegyúrom. Ebből a masszából aztán kis pralinékat csinálok, amit megforgathatok csokoládéban, tortadarában, kókuszreszelékben, mogyoróban, amiben tetszik.

4 komment

Címkék: konyha édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr18206315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyöngyi 2008.12.03. 19:02:07

Kedves Déméter!
Fantasztikus az oldalad, a receptjeid, mindaz, ami a soraidból sugárzik! Gratulálok mindehhez!
Azt szeretném megkérdezni Tőled, nem tudnád-e megírni az utcákon is árult fahéjas pirított mandulának a receptjét? A lányom nagyon szeretné, hogy csináljak neki, meg is próbáltam, de nem lett az igazi. Mi lehet a trükkje? Köszönöm, ha válaszolsz! Szeretettel üdvözöllek! Gyöngyi

Démétér 2008.12.04. 17:34:03

Köszönöm! :) Nem tudom, sajnos, sosem ettem vagy csináltam még olyat - csak az illatát szoktam élvezni az utcán.

eva0712 2008.12.21. 13:31:08

Kedves Déméter!
Szeretném megkérdezni, hogy a "csokoládés áfonyaság" receptben hány deka az egy csomag áfonya? Kanabában élek és nézegetem a receptjeidet, így sajnos nem tudom , hogy az otthoni csomagok mennyit rejtenek magukba.
Karácsonyra sok bonbont csinálok ajándékba is, és ez a recept nagyon érdekel!
Válaszod előre is köszönöm! Kívánok nagyon Kellemes Ünnepeket! Montreálból Éva

Démétér 2008.12.21. 13:44:11

Kedves Éva!
Hű, köszönöm a leveled, nem is gondoltam, hogy ilyen messziről is olvasnak :) Elnézést, a mértékegységeket pontosabban is írhattam volna. Tíz dekát csomagolnak nálunk egy zacskóba.
süti beállítások módosítása