Annyira, de annyira finom lett az adventi sütim! Hol vagyunk még adventtől - de a karácsonyra készülődős tanfolyamaim nemsokára kezdődnek, így elő kell készülnöm mindenfélével :) Nem beszélve arról, hogy jövő héten a Babamamaexpón szeretnék süteménnyel megjelenni a standon. Nos.
Bár én háromszoros adaggal dolgoztam, azért redukáltam a mennyiségeket kezelhetőre, mert kevés háziasszony dolgozik ipari süteményszámmal.
Adventi keksz
40 dkg finomliszthez reszeljünk le egy egész, keményhusú, kicsit savanykás almát. Tegyünk hozzá egy kocka sütőmargarint - azaz 25 dkg-t. Üssünk bele 2 tojást. Kerül még bele 18 dkg cukor, egy teáskanál fahéj, egy csipet só. Vaníliaesszenciából cseppentsünk bele pár cseppet. Öt evőkanálnyi kandírozott narancshéj és 10 dkg összetört, finom étcsokoládé kerül még a tésztába. Ezt az egészet sűrű, ragacsos, illatos tésztává gyúrjuk - a kezünk még órákig illatozni fog, úgy vigyázzunk :) Hűtőben pihentessük a tésztát minimum fél, de inkább egy órát.
190 fokosra melegítsük elő a sütőt. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és kanállal helyes kis szabályos kupacokat tegyünk rá a tésztából, egymástól lehetőleg viszonylag távol. (Nekem 4x5 kupacocska ment rá a legnagyobb tepsimre.) Ez sülés közben szétterül, és helyre kis kekszeket fog formázni. Addig süssük, míg alul piros, felül száraz nem lesz. (Ez nagyjából 15 percet jelent tepsinként.)
Fémdobozban vagy selyempapír között sokáig eláll - csak kihűlve zárjuk be! Jó étvágyat :)