Minden évben szoktam télre italokat készíteni - lassan idén is elkezdem. Nos, bevallom, hogy többnyire nem ajándékba szánom őket - inkább megisszuk. Vagy elhasználom süteményekhez, fagylaltokhoz, vagy a téli gyümölcslevesekbe csorgatok egy keveset belőlük - de pudingokhoz vagy néhány kuglófhoz is remekül illenek. A tésztába is, nem csak kis pohárban mellettük.
Kávélikőr
Nem kívánom mindig a tejszínes, sűrű, krémes löttyöket, és nem is illenek mindenhez - de ez a kávélikőr jó alapja a tejszínes megoldásnak is.
Egy fél literes üvegbe beleszórok egy maréknyi pörkölt kávészemet. Kap három rúd fahéjat és egy fél kanálka holland kakaóport is. Egy deci feketekávét öntök rá, igazit (nem nescaféból főzöttet) és jó erőset. Mézből készült szirupot készítek - ez a többi likőrnél is jól jön - egyharmad méz és kétharmad víz arányban. Ebből a szirupból is egy decit csorgatok az üvegbe. Egy fél deci sötétvörös rum is kerüljön bele - minimum 40%-os, de inkább több - és a többit öntsük fel jó erős, lehetőleg ír wiskeyvel.
Erős, illatos kávélikőrt kapunk, ha kétnaponta átrázogatjuk ezt az egészet. Aki a tejszínes változatot kedveli, az szűrje le, és mindig frissen keverje át 1:1 arányban tejszínnel, mielőtt hozzáfogna.
Ott van azután még a gyümölcsös, fűszeres
Karácsonyi pálinka.
Ehhez jó nagy üvegre van szükségem - meghökkentő mennyiség fogy belőle, ha átjönnek a barátaink :) Tökéletes megoldás például a háromliteres kovászos-uborkás üveg, annak most úgysincs szezonja.
Az üveg aljára szórok húsz dekányi aszalt szilvát. Magozottat, persze. Aszalt áfonyából, szederből, málnából is lehet beletenni, ha van éppen otthon, egy-egy maréknyit. De igazán nem kötelező. Kerül bele úgy húsz dekányi kandírozott narancshéj is - és ettől a pillanattól kell kapaszkodni, mert varázslatos illatok árasztják el a konyhát. Vagy hat rúd fahéjat, félmarék szegfűszeget dobok bele, és kandírozott gyömbérből is mehet bele három-négy szem. Kifacsarom öt-hat nagyobb narancs levét, beleöntöm, majd két citrommal is megteszem ugyanezt. Tehetünk bele mazsolát is. Ízlés szerint mézzel öntözöm meg - én bizony jó sokat szoktam beletenni, mert gyönyörű, és nem tudok ellenállni a szépen csorgó arany folyamnak :) Legalább fél litert töltsünk bele. Ezután három deci erős rum kerül bele, majd felöntjük az egészet szilvapálinkával. Nincs is más dolgunk, mint karácsonyig néhányszor átforgatni az üveget, hogy mindent átjárjon az erős szesz. Karácsonykor szűrjük le, és dalolásszunk csengettyűs dalokat az illatától.
Narancslikőr
Nincs karácsony narancslikőr nélkül, mondhatnám. Egyszerűen kell az illatához, mint a fahéj, mint a fenyő, a gyömbéres sütemény és a havas kert illata.
Másfél literes üvegeket szoktam használni hozzá, de persze arányosítva bármekkorában el lehet tenni. Egy üvegbe öt-hat narancs leve kerül, egy citrom leve, és kandírozott narancshéjból 20-25 dkg. Beledobok két fahéjrudat, öt-hat szegfűszeget, két csillagánizst. Ezután a harmados mézszirupból (egyharmad rész méz, kétharmad víz) három decit öntök az üvegbe. Nincs is más dolgom, mint feltölteni az egészet erős, illatos, és nagyon jó minőségű konyakkal. A konyakot egyébként nemigen szeretem, de likőralapnak remek. Kétnaponta rázzuk össze az egészet, és pár hét után már fogyasztható.
Mellesleg jegyzem meg, hogy teába, puncsba keverve sem utolsó, de a vaníliás süteményeknek is nagyon jól áll.