Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Likőrök, italok

2007.10.19. 10:22 Démétér

Minden évben szoktam télre italokat készíteni - lassan idén is elkezdem. Nos, bevallom, hogy többnyire nem ajándékba szánom őket - inkább megisszuk. Vagy elhasználom süteményekhez, fagylaltokhoz, vagy a téli gyümölcslevesekbe csorgatok egy keveset belőlük - de pudingokhoz vagy néhány kuglófhoz is remekül illenek. A tésztába is, nem csak kis pohárban mellettük.

Kávélikőr
Nem kívánom mindig a tejszínes, sűrű, krémes löttyöket, és nem is illenek mindenhez - de ez a kávélikőr jó alapja a tejszínes megoldásnak is.

Egy fél literes üvegbe beleszórok egy maréknyi pörkölt kávészemet. Kap három rúd fahéjat és egy fél kanálka holland kakaóport is. Egy deci feketekávét öntök rá, igazit (nem nescaféból főzöttet) és jó erőset. Mézből készült szirupot készítek - ez a többi likőrnél is jól jön - egyharmad méz és kétharmad víz arányban. Ebből a szirupból is egy decit csorgatok az üvegbe. Egy fél deci sötétvörös rum is kerüljön bele - minimum 40%-os, de inkább több - és a többit öntsük fel jó erős, lehetőleg ír wiskeyvel.

Erős, illatos kávélikőrt kapunk, ha kétnaponta átrázogatjuk ezt az egészet. Aki a tejszínes változatot kedveli, az szűrje le, és mindig frissen keverje át 1:1 arányban tejszínnel, mielőtt hozzáfogna.

Ott van azután még a gyümölcsös, fűszeres
Karácsonyi pálinka.

Ehhez jó nagy üvegre van szükségem - meghökkentő mennyiség fogy belőle, ha átjönnek a barátaink :) Tökéletes megoldás például a háromliteres kovászos-uborkás üveg, annak most úgysincs szezonja.

Az üveg aljára szórok húsz dekányi aszalt szilvát. Magozottat, persze. Aszalt áfonyából, szederből, málnából is lehet beletenni, ha van éppen otthon, egy-egy maréknyit. De igazán nem kötelező. Kerül bele úgy húsz dekányi kandírozott narancshéj is - és ettől a pillanattól kell kapaszkodni, mert varázslatos illatok árasztják el a konyhát. Vagy hat rúd fahéjat, félmarék szegfűszeget dobok bele, és kandírozott gyömbérből is mehet bele három-négy szem. Kifacsarom öt-hat nagyobb narancs levét, beleöntöm, majd két citrommal is megteszem ugyanezt. Tehetünk bele mazsolát is. Ízlés szerint mézzel öntözöm meg - én bizony jó sokat szoktam beletenni, mert gyönyörű, és nem tudok ellenállni a szépen csorgó arany folyamnak :) Legalább fél litert töltsünk bele. Ezután három deci erős rum kerül bele, majd felöntjük az egészet szilvapálinkával. Nincs is más dolgunk, mint karácsonyig néhányszor átforgatni az üveget, hogy mindent átjárjon az erős szesz. Karácsonykor szűrjük le, és dalolásszunk csengettyűs dalokat az illatától.

Narancslikőr
Nincs karácsony narancslikőr nélkül, mondhatnám. Egyszerűen kell az illatához, mint a fahéj, mint a fenyő, a gyömbéres sütemény és a havas kert illata.

Másfél literes üvegeket szoktam használni hozzá, de persze arányosítva bármekkorában el lehet tenni. Egy üvegbe öt-hat narancs leve kerül, egy citrom leve, és kandírozott narancshéjból 20-25 dkg. Beledobok két fahéjrudat, öt-hat szegfűszeget, két csillagánizst. Ezután a harmados mézszirupból (egyharmad rész méz, kétharmad víz) három decit öntök az üvegbe. Nincs is más dolgom, mint feltölteni az egészet erős, illatos, és nagyon jó minőségű konyakkal. A konyakot egyébként nemigen szeretem, de likőralapnak remek. Kétnaponta rázzuk össze az egészet, és pár hét után már fogyasztható.

Mellesleg jegyzem meg, hogy teába, puncsba keverve sem utolsó, de a vaníliás süteményeknek is nagyon jól áll.

7 komment

Címkék: ital

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr77201026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madry 2007.12.05. 11:48:38

Szia!Megcsináltam a narancslikőröd,már illatos:)Rázogatom,úgy ahogy irtad.Kérdés:pár hét után leszűrjem?Mert igy nagyon \"darabosnak\"tűnik.Köszönettel:Madry

Démétér 2007.12.05. 14:58:07

Szia! Karácsony előtt pár nappal szűrd le - a legjobb, ha vásznon szűröd át, de egy jó sűrű szűrő is megteszi.

Madry 2007.12.08. 11:46:01

Nagyon köszönöm a választ!!Békés boldog ünnepeket kivánok Neked!!!

Juttka 2008.11.10. 14:33:51

Szia!
A hétvégén megcsináltam a karácsonyi pálinkát és ezzel kapcs.ban lenne néhány kérdésem...Az aszaltgyümiktől és a belecsavart narancs, ill. citromhéjtól eléggé zavaros, vagy hogy is mondjam...szóval "reménytelen" színe van! Ez fog változni, tisztul valamennyit, vagy jobb, ha felkészülünk rá, hogy "ez ilyen" és az íze, illata kárpótol majd a kevésbé szép külsőért? Te amint írod, a 3 literes üveget teljesen feltöltöd pálinkával a receptben írt hozzávalókhoz? Mert arra gyanakszom, hogy én kevés alkoholt öntöttem a fele mennyiségű aszaltgyümölcsre, fűszerekre.Utólag még lehet, hogy fel kellene töltenem egy kis szesszel!? Egészen karácsonyig hagyjam érni, vagy már előbb leszűrjem?
Nagyon köszi előre is a segítségedet! Jutka

Démétér 2008.11.10. 16:57:22

Szia! Egyrészt tisztulni fog még, és majd a szűrés is tisztít rajta, másrészt bizony kevésnek tűnik az alkohol. A háromliteres üveget teljesen felöntöm, sőt - időnként a nem sokkal több cucchoz az ötliterest is feltöltöm. Ne aggódj, mert utólag is hozzáöntheted majd a hiányzó alkoholt, legfeljebb nem lesz annyira gyümölcsös-fűszeres az íze. Karácsony előtt egy héttel már szűrheted.

Juttka 2008.11.10. 20:21:16

Nagyon köszönöm a megnyugtató, gyors választ! Neked is további izgalmas, kellemes készülődést!

kupono 2009.11.23. 14:10:37

Szia!

Karácsonyra kávélikőrt szeretnék csinálni, csak azt nem tudom, hogy mikor kezdjem el, szóval, hogy mennyi ideig kell 2 naponta összerázogatni..Előre is köszi a segítséget! Anna
süti beállítások módosítása