Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Türkiz a lakásban

2007.07.07. 12:53 Démétér

A türkiz okos, a türkiz szép, hűvös, fiatal, a türkiz az úszást juttatja eszünkbe, a napot, a nyarat, a szigetekkel pettyezett tengert, a víz színe fölött repülő csónakot, az olvadóan sima szelet a bőrünkön.

Lakásban mégis ritkán használjuk, pedig többnyire szeretjük. Mert nehéz szín: nehéz harmóniákat találni hozzá, túl hangos, karakteres, és elég hűvös, mi pedig - többnyire - a meleg, puha színeket kedveljük a lakásban. Azért én mutatok néhány lehetőséget, hogyan használhatjuk a türkizt, ha szeretnénk.

Íme, rögtön egy példa a harsányságára :) Viszont vidám, bátor, kicsit erőszakos, de remek hangsúlyt ad mindennek, ami a környezetébe kerül. A málnaszín szomszédos fal, a festett bútorok erőteljes kontrasztot alkotnak, a kovácsoltvas korlát finom harmóniával keretez, a kagylóformában beívelő fülke játékos és tökéletesen illik a színhez.

A türkiz halványabb árnyalatai mintha nyolc-tíz fokot hűtenének a szoba hőfokán.

Fehérrel, ezüsttel, átlátszó és áttetsző anyagokkal lebegő, hűvös, elegáns hatást kelt. A legpasztellebb pasztell valamennyi pasztell közül. A türkiz általában a napsütötte tengert idézi fel - itt azonban sokkal inkább a bárányfelhős ég, a víz fölé gömbölyödő, vízpárával telt nyári égbolt jut eszünkbe.

Ha ilyen hatást szeretnénk elérni, ne használjunk túl sok bútort, az a kevés is legyen alacsony, aprócska és viszonylag távol egymástól. Lebegő, áttetsző asztal, üres felületek, áttetsző muszlinfüggöny, üvegdíszek - fehérek és türkizek - finom fényű, nem túl vastagra tömött türkiz párnák, és máris megvagyunk. Érdemes tudni, hogy sötét padlón nincs sok esélyünk elérni ezt a hangulatot.

A fényűző lakás, sőt akár kastély remek kísérője is lehet a türkiz.

Arannyal, fehérrel, elegáns pezsgőszínnel vagy akár ciklámennel kiegészítve nagyvonalú és pazar hatást kelthetünk. Kristálycsillár, faborítás, drága függönyök, hatalmas, csiszolt tükrök és nehéz gobelinek a falon - maga a királyi környezet.

Azonban. Ilyet tényleg csak akkor játsszunk, ha van elég helyünk: nincs szánalmasabb, szomorúbb látvány, mint háromszor négy méteres, kedves, meghitt méretű szobába bezsúfolt királyi fogadóterem. Ehhez tér kell, mégpedig nagy tér: negyven négyzetméteres teremnél kisebb esetén bele se fogjunk.

Ha azonban van elég hely, elég fény, akkor hajrá: legyünk bátrak, és válasszunk erőteljes, különleges színeket, és sok krémszínnel, csillogó arannyal hozzuk össze őket, simuljanak egybe, játszanak egymással.

És végül íme, egy polgári megoldás. Meleg csokoládébarnával és mogyoróvaj árnyalattal kiegészítve otthonos, hívogató, meleg. Remekül áll neki a sima bársony és a furcsa fény. A súlyos függönyök nem csak kereteznek és árnyékolnak, de a színek egyensúlyát is beállítják. Fehér fejű, aprócska virágok állnak a csokoládészín vázában a csokoládészín asztalon - nagyon bájosak, és némi fényt és világosságot lopnak az amúgy kissé fáradt szobába. Még világos, puha, szinte árnyékszerű barackszín rózsákat vagy hamvas, rózsaszín liliomokat is el tudnék itt képzelni.

8 komment

Címkék: türkiz

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr71113458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina 2007.07.08. 12:13:11

De jó! Én bevallom, alig-alig merek kiegészítőkben hűvöseket használni a lakásban, nálunk minden csupa bézs, barna, bordó, zöld, a "bátrabb" színek málnaszín, élénk narancs... Köszi a tippet!!:-)

Démétér 2007.07.08. 19:16:49

A málnaszín és a narancs elég bátor, szépek is lehetnek a felsorolt árnyalatokhoz. Na, majd még jövök furcsább megoldásokkal :)

Tina 2007.07.08. 20:02:43

A hálónknak szántam a közelkeleti fülledt-buja hangulatot, ehhez az ágytakaró narancs- és csokiszín, a függöny is narancs flitterekkel, rojtokkal:-) és soooook selyempárna van bordó-arany színekben - és ni, van egy gyöngyös sötéttürkiz is, most jut eszembe!:-) Még kotlok a többi kiegészítőn meg a beépített szekrény ajtajának színén-jellegén, a türkiz egy elgondolkodtató tipp volt...! (Ha van ötlet, szívesen meghallgatom...:-))

Démétér 2007.07.08. 20:46:32

A buja, érzéki környezethez használj arany, réz meg bronz árnyalatokat, türkizt, vagy smaragdot, vagy élénk királykéket, kiegészítőnek. A karamell- és mézszín is nagyon jó. A beépített szekrény ajtaja akkor igazán keleties, ha keleties kivágásba - mondjuk a móroknál használt szamárhátívbe - áttört, aranyra vagy rézszínre festett áttört rácsozatot raktok be. Ha találok fotót, majd felrakom :)

Tina 2007.07.09. 11:04:50

Hű, a rácsos ajtó-ötlet nagyon jó! Nyersfát akartam, persze egy ekkora felületre aranyárban van...:-/ A bútorlap meg nagyon snassznak tűnt. De ráccsal már el tudom képzelni.:-) (Fehér romantikus rácsos ágyunkat - angol vidéki hangulathoz vettem 10 éve - el akartam adni, de neeeem megy... aranyra szeretném festeni esetleg, csak még gyűjtöm a bátorságot...:-))

Démétér 2007.07.10. 08:58:04

Nik, megy hát, legfeljebb nem lesz lebegős :) De tényleg nagyon szépek a fotók, köszi! Gyorsan átnézem az egészet :)

Tina, csak hősiesen! Legrosszabb esetben lecsiszolod és újrafested, ennél többet nem veszíthetsz.

fordulakocka 2008.08.25. 17:00:06

Ez valami gyönyörűség! Ma akadtam rá a blogodra, én is foglalkozom lakberendezéssel és meghatott ez a kecses ízlésvilág, ami az oldaladon érezhető. Ezentúl nagy örömmel fogok ide benézni.
süti beállítások módosítása