Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Könyvtár otthon

2007.07.05. 12:35 Démétér

A legtöbb ismerősöm lakásában gondot jelent a könyvek elhelyezése. Mindig több van, és egyre több lesz, mint amennyire számítottak. A könyvespolcok roskadoznak, több sorban egymás előtt, mögött, egymást takarva álldogállnak a könyvek. A szép sorok tetején keresztben hevernek azok a darabok, amik már végképp sehol nem fértek el. A dédi régi, sárgás lapú könyvei a padláson laknak egy ládában, és lemondóan tudja a család: sosem lesz már lehetőség leszedni őket onnan. A gyerekek könyvei eleinte helyes kis polcokon, majd a játékkosárban burjánzanak el, egy idő után pedig az ágy fiókjában, íróasztalon, mindenhol átveszik az uralmat.

Mindez lehet igazán bájos, otthonos és könnyed. Viszont őrült nehéz takarítani :) Ha tehát ennél rendezettebben szeretnénk megoldani a dolgot, akkor előre gondolkodjunk. Nézzük meg, hogy a könyveink mennyi helyet foglalnak. Praktikus folyóméterben mérni: milyen hosszú polc kell majd ahhoz, hogy mindazt, ami van, elhelyezzük rajta. A nagyobb atlaszokat, albumokat, lexikonokat szélesebb, a kisebb alakú szépirodalmat keskenyebb polcra is tehetjük. Az a jó, az az ideális, ha egy sorban el tudjuk helyezni a könyveket: a hátsó sorban lévők igazságtalanul háttérbe szorulnak.

Szebb a könyvespolc, ha nem sokkal magasabbak a sorközei, mint a rákerülő könyvek. Hacsak nem lebegő polcokkal dolgozunk, amelyek mintha támaszték nélkül nyúlnának ki a falból - ezeknél jó, ha levegős, szellős és tágas a térhatás - próbáljunk olyan polcokat venni vagy beépíteni, amelyek tényleg jól kihasználják a teret. Színes, változatos látvány lesz, hiszen a könyvek gerince látszik majd a polcba mélyen benyúló sötét árnyékok helyett.

Attól függően, mennyire szeretjük a könyveket és mennyire szeretnénk hangsúlyozni őket: kaphatnak színes, fényes, vagy akár megvilágított helyet is a lakásban. A képen a zöld könyvespolc feltűnő és drámai, de nagyon jól mutat. Természetesen azért vegyük figyelembe, hogy ha nincs könyvtárunk - amely esetben ez az egész bejegyzés nem túl fontos :) - egyik helyiségünk fő funkciója sem az, hogy a könyveket tárolja és bemutassa. Ne vegyük el a hangsúlyt a fontosabb funkcióktól, igyekezzünk harmóniában és egységben tartani a szobát.

A könyveket, könyvsarkot vagy csak könyvespolcot igyekezzünk ott elhelyezni, ahol tényleg olvasni fogunk. Különben csak hurcoljuk magunkkal a köteteket, és szétdobáljuk őket a lakásban. Általában mindent próbáljunk meg ott elhelyezni, ahol később szükség lesz rá.

Utolsó gondolat: a gondosan kiszámított polcigényt szorozzuk meg kettővel, de legalább másféllel. Ijesztően hamar kinőjük a könyvespolcainkat. Ami nagyon jó :) Olvassunk sokat!

3 komment

Címkék: könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr62112146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noémi 2007.07.05. 15:06:44

Korábban is írhattad volna hogy a kiszámított polcigényt be kell szorozni kettővel ;) Én már az ide-oda dugdosom a könyveket státuszban vagyok :( (bölcsészként amúgy is bekövetkezik az ilyesmi, de sok nem bölcsésznek való könyvem is van - és ha rosszkedvű vagyok, akkor is könyvet veszek)
Terveztem 2-3 éve egy szép kis polcot, különböző magasságú sorközökkel, meg különböző mélységekkel - így leírva hülyén hangzik, de élőben egész jó lett.
Család lehülyézett, hogy minek kell ilyen nagy faxnit csináni az egészből, ez csak egy könyvespolc, de szerintem több annál. És mostmár ezt ők is belátják.

Démétér 2007.07.05. 15:29:00

Látod, korábban is kérdezhettél volna :) Már most kezdj el tűnődni, hova teszed a néhány éven belül meghatványozódó könyvmennyiséget :) (Amúgy bevallom: erre a saját lakásomban sem tudom a választ.)

Noémi 2007.07.07. 16:07:10

az én nem titkolt vágyam, hogyha majd lesz saját lakásom, akkor ott lesz egy olyan padlótól-plafonig típusú könyvespolcom ... álmodozni de jó!!!
süti beállítások módosítása