Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • juliajerome: Hello Demeter, If the picture with the red door is your intellectual property.. please contact me... (2012.01.28. 10:59) Felbuktam a küszöbön
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alkohol (1) alma (6) amerikaifutball (1) angyal (1) arany (7) árnyék (1) autósiskola (2) autós motoros (1) baba (2) barack (5) barna (8) barokk (1) békéscsaba (1) bíbor (3) blog (1) bronz (4) buli (1) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dalszöveg (1) dzsem (1) édesség (17) egység (1) élménybeszámolók (1) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) esztergom (1) étel (1) étkező (2) évszak (6) évszak napszak (3) extra (2) extrasuli (1) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gasztró (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) henna (1) hideg (1) hírek (1) hortenzia (2) humor (1) illat (2) informatika (1) iskola (1) ital (4) kacsa (1) kamra (2) kapcsolat (1) karakter (21) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mafl (1) magyar (1) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) nfl (1) ősz (3) padlizsán (2) párkány (1) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) poén (1) puncs (2) recept (1) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) sport (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szlovák (1) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Adventi sütemények

2008.10.19. 12:02 Démétér

Őrült titkos projektünk keretében adventi süteményeket gyártok - el sem tudjátok képzelni, hogy milyen álomi finom illat van a házban! Na jó, persze lehet, hogy el tudjátok képzelni.

Készült például hópuffancs.

Ő pedig úgy, hogy vajas-diós linzert sütöttem kis gombócokban, mesemákos almalekvárral tapasztottam össze kettőt-kettőt, és porcukorba forgattam az egészet. Puha, almás, diós, mákos, könnyű, édes kis puffancs lett a végeredmény.

30 dkg finomliszt, 30 dkg darált dió, 30 dkg kristálycukor, egy teáskanál fahéj, egy sütőpor, 25 dkg sütőmargarin, 3 tojás és persze egy csipetnyi só alkotja a tésztát. Összegyúrva pihentessük legalább egy órát, majd kiskanálnyi kupacokban tegyük sütőpapírra, és 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt, már tölthető is. Hetekig eláll, ha addig senki nem eszi meg.

Aztán csináltam csíkos-mézest. Ő még nincs kész, pontosabban pihennie kell egy-két napot, és csak utána tudok szép kis szeleteket készíteni belőle: majd akkor jönnek a mutatós fotók. Addig is mesélek a receptről.

10 dkg vajat 12 dkg mézzel, két tojással, 7 evőkanálnyi tejjel és 25 dkg cukorral gőz fölött sűrű krémmel főztem, mint a mézes krémeshez. 40 dkg liszthez jó két teáskanál szódabikarbónát kevertem, majd a kihűlt krémet ezzel forgattam össze. Hagytam pihenni egy órát, majd hat cipóba osztottam, és késhátnyi vékonyra nyújtva megsütöttem a hat lapot. Jó kis türelemjáték, de finom mézes illata van, és közben el lehet készíteni a töltelékeket: két adag csokipudingot, egy jó nagy adag, enyhén vaníliás tejbegrízt és előkeresni egy guszta lekvárt: nálam ez a mézes-gyömbéres almalekvár volt. Ezután jön a dolog móka-része: az összeállítás.

Válasszunk egy stabil külsejű lapot alapnak, vékonyan kenjük meg lekvárral, de tényleg vékonyan, majd oszlassuk el rajta a tejbegríz felét. Jöhet a következő lap, vékony kis lekvárréteg, majd a csokipuding fele. A harmadik lapra jó nagy adag csillogó, fényes sárga lekvár jön. Ezután megint csokipudingos, majd a végén egy tejbegrízes réteg. Az egész tetejét olvasztott csokoládéval öntjük le.

Pihenjen legalább egy, de inkább két napot, mielőtt felvágnánk. Én most épp a várakozás idejében írogatok, ezért nincs a végeredményről fotóm, csak az összeállított, de még nem formázott cuccról. Íme:

Aztán persze csináltam adventi kekszet is. Ennek van a legfinomabb illata!

40 deka liszthez 25 dkg cukor, 25 dkg vaj, 2 tojás, 3 nagy evőkanál tejföl, csipet só, két teáskanál fahéj, jó adag vaníliaesszencia kerül, és két nagy tábla jó minőségű, legalább 70%-os csokoládé összetörve, vagy pőasztilla formájában, és két-három nagy marék kandírozott narancshéj. A tészta pihenjen pár órát a hűtőszekrényben, aztán kis korongonként kisüthetjük 210 fokos sütőben. Nagyjából tíz perc alatt alul piros, felül omlós és csillogó lesz.

Fémdobozban akármeddig is el lehetne tartani, ha meg tudjuk őrizni a titkot, hogy mi van a dobozban. Egyébként nehézkes, nehézkes. Tejjel, kakaóval, tejeskávéval és bármi mással is nagyon finom.

5 komment

Címkék: csokoládé édesség méz narancs

A bejegyzés trackback címe:

http://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr15721257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kph 2008.10.20. 07:54:07

Hűha, na most nagyon örülök,m hogy holnap találkozunk az őrült titkos projekt keretében. Veled is persze, de a sütikkel....:)))

klematisz · http://klematisz.blogspot.com/ 2008.11.14. 13:49:56

Nekem ez az adventi keksz nagyon kacsingat már... Nézem, nézem, gyűjtöm a bátorságom, aztán majd az ünnepekre el fogom készíteni. Szólok majd az eredményről :)

Viki 2008.12.03. 19:18:44

A "két nagy tábla" az két 10, vagy két 20 dkg-os táblát jelent?

Démétér 2008.12.04. 17:33:18

Szia! Két húszdekás táblát.

Viki 2008.12.05. 09:01:10

Köszönöm!