Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Churchkhela

2008.10.12. 18:14 Démétér

Találtam egy ilyen gyönyörűséget egy karácsonyi ételeket kínáló oldalon. Csudálatos. Mivel azonban a leírás nemigen illik a fotóhoz (állítólag ennek mogyoróból, mustból és kukoricalisztből kellene állnia, amit szinte elhinnék, ha nem látnám a kandírozott gyümölcsöket is), ezért kérem szépen: aki tud receptet, ossza meg velem!

Esetleg azt is, hogy must helyett nem lehetne mézet használni ehhez a gyönyörű, ragyogó bevonathoz?

5 komment

Címkék: édesség méz

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr40710206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cinnamon · http://cinnamon.freeblog.hu 2008.10.13. 19:32:59

Találtam neked :-) ez a bigyusz Churchkhela – grúzul, vagy Pestil Cevizli Sucuk – törökül:
Alaprecept, 2 kukachoz:
40 fél dió vagy egész mogyoró (a bokron termő, gömböcebb fajta)
1,5 l fehér szőlőlé (vagy must?)
¾ bögre cukor (gondolom, ehelyett lehet méz is)
1 bögre liszt
porcukor
Fűzzünk tűbe egy 30 centi hosszú, stapabíró madzagot, és kössük össze a végeit. Fűzzük fel a magokat, toljuk a felüket a madzag egyik végéhez, a másikat a másikhoz, majd hajtsuk félbe a zsinórt.
Egy mély lábosban keverjük a szőlőléhez a cukrot, folytonos keverés közben melegítsük, amíg felolvad. Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és lottyantsuk hozzá lassan a szőlőlé felét, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Aztán az egész kutyulmányt öntsük vissza a lábosba a maradék szőlőléhez, és forraljuk fel. 15 percig gyöngyöztessük, amíg kicsit besűrűsödik. Ezt követően gyertyaöntőt kell játszani: megfogjuk a közepén a madzagot, hogy a két végén lelógjon a diós-mogyorós rész, és belelógatjuk a szirupba. Megvárjuk, amíg megszárad kicsit, majd kb. nyolcszor-tízszer megismételjük. Négy napig szárítjuk, majd megporcukrozzuk. Tálalás előtt fel lehet karikázni, de előtte ne felejtsük el kihúzni a madzagot.
Szerintem kedvedre variálhatod aszalmányokkal is, de hogy ilyen színe festék nélkül nem lesz, az tuti.

Démétér 2008.10.14. 06:29:36

Köszönöm, köszönöm! Igen, tényleg, valószínűleg festék nélkül nem ilyen, de az íze nem lehet rossz. Köszi még egyszer!

Viki 2008.10.24. 14:29:34

Vízvári Mariska szakácskönyvében mustkolbász néven szerepel ez a csemege.

Tóth Brigitta 2008.10.29. 09:43:14

Én a vidék íze havi újságban találkoztam vele, csak nem emlékszem, az októberi vagy novemberi számban.

Mustkolbász valóban.

www.geomedia.hu/node/6

hewa 2008.11.05. 08:55:40

Démétér,ahogy a tudásodat kincseidet adod másoknak,szívből szeretettel,ezért csak köszönet jár.Örülök,hogy egy ennyire színes sok oldalú blogra leltem. Sokat fogok nálad időzni,az már biztos.
Én is tudok egy mustkolbász receptet,de a fotón szerintem,és az itt lakó törököket komoly nyelvi nehézség árán meginterjúvolva nem az van.A recept,a VALÓDI MAGYAR SZAKÁCS KÖNYV ZILAHY ÁGNES 325.oldal.Ha érdekel,szívesen elküldöm.Na tehát,a must kolbász az egy eléggé sötét,barna,esetleg kívülről porcukorban megforgatott valami,állagra kemény,eléggé keleties ízvilág,a mustos íz nem igazán érezhető,inkább csak a cukros lisztes valami.Én nem voltam tőle elájulva.Ja...!-és nem lehet szobahőn tárolni mert megolvad,és hűtőben sem,mert ott a párától kerül problémás helyzetbe.Száraz hűvös kamra.
Tehát,ha olyat szeretnél mint a fotón,akkor próbáld meg gyakorlatilag kandírozni egy nagyon sűrű gyümölcs,vagy szőlőcukor víz helyett must vagy szőlőlé szirupban többször áthúzni,közte mindig szellős helyen száritani,a végén,ha nagyon ragadna,illetve hogy ne kristályosodjon ki,porcukorban meghempergetni nagyon vékonyan,amit utána le tudsz törölni hogy az átlátszóság megmaradjon.Ételfesték nem hiszem,hogy kell bele,mert maga a szárított gyömölcs,(ha nem házi!) már kapott mindenféle vegyi cuccot amitől szép a színe,és meg is marad olyannak.Aztán a képen sem zöld a dió,de ez nyilván egyéni.És még egy,a spárgát,vékonyan óvatosan be lehet olajozni,hogy alkalomadtán esztétikusabban lehessen tőle megválni.
Na ez jó hosszú lett,de remélem segített valamit.Most hozzálátok én is,ha elkészült jelentek.
süti beállítások módosítása