Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Körtés menü

2007.08.25. 13:01 Démétér

Annyira, de annyira szeretem a körtét! Nos, persze, majdnem minden gyümölcsöt. Az édes, csorgó, borostyán levét, a harsanó húst, a pöttyös sárga héját, az illatát! És persze a pálinkát is, sajnálattal.

Először készítsünk egy körtés salátát. Végtelenül egyszerű, és csupa íz, csupa zamat.

Egy nagy tálra szórjunk valamilyen ropogós, harsogó zöldsalátafélét. Két-három érett, illatos körtét vágjunk vékony szeletekre, halmozzuk a tetejére. Morzsoljunk rá roquefortot, és szórjuk meg szárazon illatosra pirított dióbéllel. Mennyei!

Én két kört kinyomkodott levét, egy narancs levét, a narancs reszelt héját, két elkapart fokhagymagerezdet, csipet sót, borsot teszek egy joghurtba, és ezzel locsolom meg egy egészen picit a salátát. A maradékot kis tálkába teszem, és a salátához pirított magos kenyérszeleteket bele lehet mártogatni ebbe a finom, gyümölcsös-fűszeres cuccba.

Utána készítek egy körtés sült csirkét. Nem tudom, ki mennyire szereti a gyümölcsös sült madarakat - jaj, én nagyon!

Veszek öt-hat nagyobb, érett körtét, és lecsupaszítom, kimagozom őket. Ha van a kupacban - és többnyire van - néhány kicsit ütött-kopott, lottyadós körte, akkor azokat is megpucálom, majd villával összetöröm. A húsukat kikeverem két kanál mézzel, egy nagy csipetnyi sáfránnyal, szerecsendiót, őrölt gyömbért, kevéske olajat, frissen őrölt borsot, csipetnyi chilit teszek hozzá, és egy nagy lime levét is hozzáfacsarom. Nem kell sok só hozzá. Ezzel a kutymásszal megkenem a csirkedarabokat. Én csirkecombbal szeretem, de a melle vagy a szárnya is igazán jó hozzá. Egy vízbe áztatott agyagtálat veszek elő, kevés olajat kenek szét az alján. Erre fektetem a csirkedarabokat és a körtéket. Lehet mellé szilvát, fél krumplikat is szórni, de igazán nem kötelező. Érdemes néhány negyedbe vágott hagymát és pár gerezd fokhagymát tenni melléjük. Letakarva 200 fokon megpároljunk, és ha már puha a csirke: levesszük a fedőt, és vajat tördelünk rá, elég sokat. Süssük szép pirosra az egészet, és a szétpuhult körtével együtt együk. Lehet burgonyapürével is fogyasztani, de önmagában, a körtével is teljesen remek.

A körtés desszerthez csinálok egy vaníliás, körtés tésztát először. Négy tojás sárgáját kikeverem jó tíz deka puha vajjal, egy fél bögre tejszínnel - nos, nem fogyókúrás, tényleg - egy bögre porcukorral. Ízesítésül két kikapart vaníliarúd magocskáit, egy pohárka rumot, kevés fahéjat kap. Két bögre lisztet szitálok bele, és gondosan elkeverem. A felvert tojásfehérjét hozzáadom, és a tésztába szórom hat-nyolc körte megpucolt, apróra vágott húsát és két tábla csodálatos, 85%-os étcsokoládét. Átforgatom, és hosszú, magas formákba öntöm a tésztát, majd 180 fokon pirosra sütöm. (Ha félünk, hogy lesüllyednek a körte- és csokidarabok a tésztában: forgassuk először lisztbe őket, majd így menjenek a nyers tésztába.)

Néhány körtét kimagozva, de héjával együtt kevés erdei mézen karamellizálok. Papírkosarakba teszem a felszeletelt tésztát, mellérakok egy-egy karamellizált körtedarabot, és reszelt csokoládéval és porcukorral díszítem.

1 komment

Címkék: körte gyümölcs konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr82148613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsnyai Júlia 2008.11.20. 09:20:59

Szióka!
Ez egyszerűen merénylet .Nem tudok ellenálni, meg fogom sütni. Egyébként is imádom a körtét, de ezek a receptköltemények teljesen lázba hoztak.
Gratulálok a recepthez és a stílushoz!
süti beállítások módosítása