Női misztériumok

Smink- és lakberendezési tanácsadóként, oktatóként működöm. A Babafalva központjában bármikor meg lehet találni. Kérdéseitekre itt is tudok válaszolni, de hosszabb, átfogóbb témákkal keressetek meg személyesen! adrienn.schwerteczky@gmail.com

Friss topikok

  • marlenkacake: Én ajánlom magamat azoknak, akiknek nincs idejük a sütésre, de mégis szeretnének finom marlenkát e... (2012.10.16. 16:29) Marlenka
  • Jucus10: Szia, Nagyon szeretnék regisztrálni, de a link nem működik. :( Az írja ki, hogy a kiszolgáló nem... (2011.10.28. 12:17) Karácsonyi készülődés, avagy a Nagy Ürügy
  • bedtime story: Nekünk is mindkét oldalról borostyán borítja a kert kerítését. Balról sötétzöld, jobbról cirkás le... (2011.05.23. 11:19) Borostyán, repkény
  • lilalány: Nagyon csodásak a lekvárjaid. Én is csináltam almalekvárt, egyelőre fahéjasan. Viszont ami hihetet... (2010.10.04. 19:48) Mindenféle almalekvár
  • Eszkimoo: Nem voltam elég figyelmes: itt áll fennebb egy hálószoba fotó :)) Valami ilyesmit képzeltem el :)... (2010.09.20. 19:00) Mályva, frész

Címkék

áfonya (3) ágy (1) ajándék (3) alagút (1) alma (6) angyal (1) arany (7) árnyék (1) baba (3) barack (5) barna (8) barokk (1) bíbor (3) bronz (4) charlotte (1) csipke (1) csípős (1) csirke (2) csokoládé (4) dzsem (1) édesség (17) előétel (1) eper (1) esküvő (2) eső (1) étkező (2) évszak (7) évszak napszak (3) extravagáns (2) ezüst (2) fagylalt (2) faház (1) fal (3) farsang (1) fehér (1) fekete (5) figura (1) függöny (1) fürdőszoba (1) fűzfa (1) gésa (1) gesztenye (1) gyerek (2) gyömbér (1) gyümölcs (7) haj (2) hajszín (3) halloween (1) hideg (1) hortenzia (2) illat (2) ital (4) kacsa (1) kamra (2) karakter (22) karnevál (1) kávé (4) kék (2) kilincs (1) köd (1) konty (1) konyha (38) könyvtár (1) körte (4) koszorú (2) krém (1) kuglóf (1) lekvár (1) lépcső (1) levendula (2) leves (4) lila (2) mák (2) málna (1) maszk (1) menü (1) méz (12) narancs (6) némafilm (2) ősz (3) padlizsán (2) pezsgő (1) pillangó (1) pipacs (1) piros (1) puncs (2) reggeli (2) réz (2) ribizli (1) rizs (1) rokokó (1) rönkház (1) rózsa (1) rucola (1) sárga (3) sárgadinnye (1) sós (1) szabad (1) szeder (4) szem (4) szemöldök (1) szendvics (1) szín (32) szőke (14) szökőkút (1) szőlő (1) takaró (1) tea (4) tél (3) terasz (1) tészta (2) torta (1) tükör (2) tündér (5) türkiz (2) túró (1) utazás (4) üveg (2) vanília (1) vidámpark (1) virág (5) vörös (4) yin yang (1) zöld (8) zöldség (2) Címkefelhő

Áfonyás, édes

2007.07.23. 13:29 Démétér

Egyszerűen édesség-ehetnékem van, ami pedig nálam hajj de ritka. Áfonyásosat ennék. Lila-kék bogyókat, fanyart, fűszerest, valamilyet.

Ilyeneket találtam - persze, ennél többet, csak ezek tetszettek:

Ez olyan jó, morzsás, sűrű, linzeres lehet. Tennék fahéjat a tésztájába, és szerintem mákot is. Egyrészt mert mákfüggő, mákorientált és mákimádó vagyok, másrészt pedig illene az ízéhez. Krémes, feketepöttyös vaníliafagylalttal, kávészósszal milyen remek lehet! Tejeskávéhoz, nagy bögrében.

Én úgy csinálnám, hogy 30dkg finomlisztet szórnék egy tálba, bele 10dkg barnacukor, 20dkg vaj, összemorzsálnám az egészet, két egész tojás, egy csipet só, csipet fahéj, három nagy evőkanál mák, mehet bele sütőpor annak, aki kicsit levegősebben szereti, és jól kidolgoznám az egészet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben összeáfonyáznám a tetejét - persze a gyümölcsöt előbb egy kis lisztben forgassuk át, hogy ne csússzon azonnal a süti aljára - és kis fahéjas cukorral meghintve a tetejét betolnám a 200 fokos sütőbe.

Hát ezt itt elegánsabbra vették, habosabbra, színesebbre. Jól néz ki, na.

Könnyebb, omlósabb tésztát képzelek hozzá. Úgy nyolc kanál liszthez két evőkanálnyi margarint tennék, egy fél tábla reszelt fehércsokit, hat kanál porcukrot, és hat tojás sárgáját, meg egy vaníliarúd kikapirgált belsejét. A tojások fehérjét habbá verném egy csipetnyi sóval, és hozzákeverve a sűrűbb masszához ezt a cuccot megsütném egy kerek tortaformában. Amíg sül, két doboznyi áfonyát borítanék egy serpenyőbe, meghintve cukorral, fahéjjal, és két pohár vörösborral lágy, krémes lekvárrá állítanám össze. Épp csak első forrásig - nehogy szétfőjenek az áfonyaszemek!

A kész tortát keményre vert, édes habbal kenném meg, erre jöhet a boros áfonyalekvár. A fehércsokit ráreszelném, mert bármilyen dizájnos a tortába állított táblája, nem lehet valami könnyen elosztani.

Ó, jaj. Ez a finom, vajas piskóta maga a tökély - látszik a fotón. Szerintem mindenkinek van hozzá saját, családi receptje, használjuk azt! Ha mégsem volna, akkor írok egyet.

Keverjünk ki nyolc tojás sárgáját négy kanályi cukorral és három kanálnyi mézzel, habosra, fehérre, illatosra. Két vaníliarúd belsejét belekotorhatjuk, és egy pohár édes, sűrű sherryt is csorgassunk bele. Megint keverjük simára. Egy fél csészényi, azaz négy kanál vajat olvasszunk meg, és csorgassuk a keverékhez, és megint keverjük ki simára. Nyolc kanálnyi finomlisztet keverjünk el egy csipet sütőporral, és adjuk a krémhez. A tojások fehérjét kevés sóval verjük habosra, de nem kell őrült keménynek lennie. Adjuk a masszához, és kerek, kivajazott tortaformába borítsuk bele az egészet. Rumba áztatott, majd lisztben megforgatott áfonyát szórjunk a tetejére. 200 fokos sütőben süssük készre, majd sherryvel elkevert olvasztott vajjal kenegessük meg, amíg még meleg. Olyan lesz, mint az álom - foszlós, omlós, édes, lágy.

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs édesség áfonya

A bejegyzés trackback címe:

https://eleuszisz.blog.hu/api/trackback/id/tr57123542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása